HÍreink
  • Főoldal
18
04
2016

Hőkamera buktatja le a motorral csaló bringásokat?

A Corriera della Sera nevű olasz lap és a francia Strade 2 tévéműsor két oknyomozója együttesen arra jutott, hogy hiába próbálja a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elkapni a rejtett motorral csaló versenyzőket, a mechanikai doppingot ennek ellenére használják a mezőnyben. Két versenyen is találni véltek csalókat.

A Corriera della Sera kétoldalas cikkében elemzi a helyzetet, tudható a Cyclingnews összefoglalójából. Két újságíró, Thierry Vildary és Marco Bonarrigo egy speciális hőkamerát használva arra jutott, hogy a Strade Bianche és a Coppi e Bartali nevű versenyeken is volt rejtett motoros kerékpár.

hokamera

Egyelőre nem nevezték meg, hogy vizsgálatuk során kik buktak le, csak annyit közöltek, hét különböző motort találtak. Ezekből ötöt az üléscsőbe rejtettek, kettőt pedig a hátsó agyba és a kazettába.

Ismét megszólaltatták a mechanikai dopping magyar fejlesztőjét, Varjas Istvánt, aki azt nyilatkozta, a motorok ma már nem nagyobbak öt centiméternél, akár 250 Watt pluszt is jelenthetnek a teljesítményben, és főleg magas pedálfordulatszámnál előnyös a használatuk.

Varjas a kerekekbe és üléscsőbe rejtett elektromágneses motort is bemutatta az újságíróknak. Azt mondta, akár távolról, bluetooth-szal is működésbe hozható.

FORRÁS: index.hu